torstai 15. lokakuuta 2020

Syyskuun aurinko ja Lundin daaliat

Lundin yliopiston kasvitieteellinen puutarha sai alkunsa jo vuonna 1690.

Vuosi sitten syyskuussa teimme hienon lomamatkan Tukholmaan ja Lundiin. Pääkaupungeissa riittää katseltavaa loputtomiin, mutta olemme aiemminkin nauttineet kovasti myös pienempien kaupunkien tunnelmasta.

Tässä pikkujutussa on kuvia Lundin yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta. Menimme sinne oikeastaan ilman sen kummempia ennakko-odotuksia, vaikka aiemmat vierailut kasvitieteellisissä puutarhoissa ovat aina olleet hienoja kokemuksia. Upea oli tämäkin, eikä puutarhasta olisi oikein malttanut lähteä pois.

Istutukset kukoistivat runsaina, vaikka elettiin jo syyskuun loppupuoliskoa.

Olimme aamulla hotellilla todenneet, että päivästä olisi tulossa aurinkoinen ja lämmin, joten päätimme lähteä kävelemään kohti puutarhaa. Muut Lundin päänähtävyydet, kuten Tuomiokirkko, jäisivät mahdollisten sadepäivien kohteiksi.

On suuri etu, jos lähes kaikki välimatkat majapaikan ja nähtävyyksien välillä ovat käveltävissä. Silloin myös siirtymiset ovat osa matkanautintoa eikä aikaa mene hukkaan, kun sitä joka tapauksessa aina tuntuu olevan liian vähän.

Jokin herkkä vuokko huojui leppeässä tuulenvireessä.

Jo kävelyreittimme Itäisen hautausmaan läpi kasvitieteellisen puutarhan suuntaan oli kaunis. Itse puutarha oli paratiisimainen kaikessa runsaudessaan, mitä loistava aurinko vielä osaltaan korosti. Erityisesti jäi sydämeen upea daaliapuutarha, jossa kukat ryöppysivät joka suuntaan kaiken värisinä ja muotoisina.

Daaliapuutarha hehkui auringossa.





Myös kasvihuoneet olivat auki. Niissä olisi ollut kiinnostavaa nähtävää useammiksi tunneiksi, mutta varsinkaan trooppisten huoneiden kuumuudessa ja kosteudessa ei pysty kovin pitkään olemaan.

Jättilumme.

Mammillaria geminispina.

Echinocactus grusonii, suomalaisittain anopinjakkara, ruotsalaisittain svärmors kudde.

Ihmeellinen orkidea.

Puutarhakierroksemme kruunasi visiitti pienen lammen rannalla sijaitsevaan ulkokahvilaan. Sen mustikkapullat olivat ensiluokkaisia.

Lundin yliopiston kasvitieteellinen puutarha on avoinna joka päivä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti