perjantai 10. huhtikuuta 2015

Seilin monta merellistä tarinaa

Kirjan kannen on suunnitellut Terri Vuorinen.
Sanonpa heti aluksi, että tämän pienen kirjaesittelyn ei ole tarkoituskaan olla puolueeton eikä siitä voisi sellaista edes tulla. Syynä on se, että Seili - Saaristomeren tutkimusta 50 vuotta kertoo veljeni, Saaristomeren tutkimuslaitoksen tutkimusjohtajan, pitkäaikaisesta työpaikasta. Ilppo Vuorinen on myös yksi kirjan toimittajista ja kirjoittajista.

Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen 50-vuotisjuhlavuoden 2014 lopulla ilmestynyt teos on mielestäni jäänyt toistaiseksi vähälle huomiolle tiedotusvälineissä, paikallisissakin. Se on kumma juttu, sillä aihepiirin luulisi kiinnostavan näinä aikoina kun niin moni on, tai ainakin sanoo olevansa, kovin ympäristötietoinen ja muun muassa Itämeren tilasta huolissaan.

Seilissä harjoitetaan kylläkin monen muunkin tieteenalan tutkimusta kuin meribiologian. Vuosikymmenien varrella siellä ovat tehneet työtään ja opiskelleet myös monet kasvitieteilijät, arkeologit, kulttuurihistorioitsijat, maantieteilijät ja sosiaaliantropologit. Monimuotoisen luontonsa ohella Seili tunnetaan myös historiastaan sairaalasaarena.

Kirja on hyvin toimitettu, runsas kuva-aineisto korkeatasoista ja jutut ovat sujuvasti kirjoitettuja. Se kertoo tutkimuslaitoksen historiasta ja Seilistä monipuolisesti. Erityisinä helminä muiden mielenkiintoisten juttujen joukossa kimmeltävät esimerkiksi Marjut Rajasillan hauskasti kirjoitettu artikkeli silakkatutkimuksen 30-vuotisesta historiasta Seilissä sekä Tuija ja Totti Tuhkasen katsaus Seilin rantavajoihin ja laiturialueisiin.

Kirjan voi lukea myös netissä, maksutta. Painettuna sitä ei ole myynnissä.

Seili - Saaristomeren tutkimusta 50 vuotta. 21 kirjoittajaa. Turun yliopisto. Suomen Yliopistopaino Oy - Juvenes Print 2014.


Tämä kuva ei ole kirjasta vaan viimekesäiseltä merimatkaltamme Turun saaristosta.

2 kommenttia:

  1. Hyvä vinkki tärkeästä aiheesta. Kävin heti katsomassa julkaisua ja oli pakko alkaa heti lukemaan.

    VastaaPoista