torstai 5. maaliskuuta 2015

Nuorisomuotia sadan vuoden takaa

Löytökuvakokoelmani täydentyi muutama päivä sitten antikvariaatista ostamallani nipulla käyntikorttikuvia. Käyntikorttikuviksi sanotaan noin 7x11 cm:n kokoisille pahvikorteille liimattuja valokuvamuotokuvia, joita tehtiin 1860-luvulta 1920-luvulle. Niitä oli tapana vaihdella tuttavien kanssa ja kerätä albumeihin.

Tähän postaukseen valitsin kaksi turkulaisen Atelier Hellaksen käyntikorttikuvaa. Ne on valmistettu arviolta 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä.

Miehen muotokuvassa huomio kiinnittyy ensin viiksiin, pulisonkeihin ja laineikkaisiin, paksuihin hiuksiin. Asento on ryhdikäs, olemus itsetietoinen. Iältään mies on kenties kahdenkymmenen tienoilla, mahdollisesti ensimmäistä kertaa muotokuvaansa otattamassa. Pöydällä on sivistyneisyyttä osoittavana rekvisiittana pari kirjaa.

Kaksi nuorta naista, ystävykset tai ehkä sisarukset, ovat laittautuneet tyylikkäästi kesäasuihinsa. Vaaleat puvut ovat kirjailuin ja pitsein koristellut. Hiukset on käherretty ja kiinnitetty ylös huolellisesti. Päivänvarjo ja suuret hatut viimeistelevät kokonaisuuden.

Muotokuvissa on ajan tavan mukaisesti käytetty maalattua taustakuvaa eli fondia. Sohva näyttää olevan sama kummassakin kuvassa.

Käyntikorttikuvissa minua ovat aina viehättäneet ihmisten lisäksi myös taustapahvien leimat ja muut kuviot. Ne ovat usein hyvin taidokkaasti suunniteltuja. Käyntikorttikuvien suosio oli huipussaan samoihin aikoihin kuin suosikkityylini jugend, ja korttien kuviointi ilmentää tuota suuntausta pienimuotoisesti mutta lumoavasti.

Näissä Atelier Hellaksen kuvissa näemme etupuolella kullanvärisen syväleiman, joka on koristeltu kasvinlehtiaiheella. Korttien kääntöpuolella on ateljeen nimi koukeroisempana tekstinä ja se on yhdistetty osoitteineen kukka-aiheeseen. Yläkulmassa on Suomen suuriruhtinaskunnan vaakuna laakeriseppeleen ympäröimänä. Kortin teksti "levy säilytetään" tarkoittaa, että valokuvasta oli saatavissa lisäkopioita.

Osoitteessa Kristiinankatu 5 Turussa oli toiminut valokuvausateljee 1860-luvulta saakka. Useiden nimen- ja omistajanvaihdosten jälkeen sen nimeksi tuli Atelier Hellas vuoden 1906 tienoilla. Silloin ateljeen omistajana oli Augusta Sangder. Parin vuoden kuluttua omistajaksi tuli August Karlsson ja lopulta Gustaf Welin 1920-luvun puolivälistä lähtien.*

Varsinkin jugendtyylin kukoistuksen aikaan käyntikorttikuvien kääntöpuolet olivat usein koristeellisen kauniita.

Tietoa mm. Atelier Hellaksesta:
Irma Savolainen: Taiteilijoita, käsityöläisiä ja taivaanrannanmaalareita. Turkulaiset valokuvaajat vuoteen 1918. Turun maakuntamuseo; Raportteja 15. Turku 1992.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti