torstai 12. helmikuuta 2015

Lemmen otteessa

Tuntemattoman kuvaajan otoksessa on 1900-luvun alun suosittu kuva-aihe flirttailevasta parista.

Pariskunta näyttää olevan suutelemaisillaan. Mies on kietonut käsivartensa naisen ympärille ja pitelee tämän kättä. Nainen katsoo miestä puoliksi suljettujen silmäluomiensa alta ja on koukistanut toisen säärensä takanaan olevalle sohvalle. Vai onko hän sohvalla polvillaan? Etualalla kukkakimppu rönsyää kuin enteenä tulevasta keväästä ja muodostaa naisen puvulle elävän pitsihelman. Kukkien valkoinen ryöppy synnyttää myös mielikuvan merenvaahdosta, josta nousee rakkauden jumalatar Afrodite.

Noin 1910-luvulla painettu postikortti on lähetetty nimipäiväonnitteluksi Eino Haloselle Turussa marraskuussa 1923. Kortissa ei ole allekirjoitusta. Romantiikan nimissä voimme silti ilman muuta olettaa, että sen on lähettänyt sama henkilö, joka on kuin kiusoitellen merkinnyt kuvan tuntemattomien kuhertelijoiden nimiksi "Eino" ja "Ellen".

Tiesiköhän kortin saanut Eino entuudestaan, että sen todennäköisesti lähettänyt Ellen oli ihastunut tai rakastunut häneen? Jos kortti oli ensimmäinen vihje siihen suuntaan, sitä voisi pitää jopa hieman uskaliaana. Voi tietenkin olla, että Eino ja Ellen olivat jo aiemmin tunnustaneet lämpimät tunteensa toisiaan kohtaan. Menivätkö he kenties lopulta naimisiin, vai kiskoiko kiihkeä 1920-luku heidät erilleen toisistaan?

Edith Södergran kirjoitti runossaan Päivä viilenee vuonna 1916:

Päivä viilenee illan tullen. 
Juo minun käteni lämpö, 
kädessäni on kevään veri. 
Ota käteni, valkoinen käsivarteni, 
ota kapeitten olkapäitteni kaipaus. 
Olisi kummallista tuntea, 
yhtenä ainoana yönä, tällaisena yönä 
povellani raskas pääsi. 

(Suom. Uuno Kailas v. 1929)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti