maanantai 10. marraskuuta 2014

Salovaaran tyttäret


Museotyössä olen usein saanut tutkia vanhoja valokuvia, digitoida niitä ja etsiä lisätietoja niiden sisällöstä ja aiheiden taustoista. Viehätyn niistä herkästi myös vapaa-aikana. Tämä postaus olkoon siis ensimmäinen pitkässä, vanhoja kuvia käsittelevässä sarjassa.

Oheisessa tuntemattoman kuvaajan otoksessa on perhe Humppilasta 1900-luvun toisen vuosikymmenen alussa. Keskellä venettä istuvat nahkuri Zefanias Salovaara (ent. Sunell) ja hänen vaimonsa Hulda, s. Cederblad.

Vasemmalla istuu 1900 syntynyt Kerttu. Keskellä äidin lähellä seisoo 1908 syntynyt Eira, ja oikealla Urho-koira sylissään on Sigrid, joka syntyi 1898. Tyttärillä on yllään kesäiset pyhäpuvut pitsikauluksineen ja kahdella nuorimmalla kädessään kukkia, ehkä tuomesta tai syreenistä katkottuja.

Kuva on otettu Koivistonlammin rannalla Humppilassa. Vastapäisellä rannalla häämöttää kenties Salovaaran talo. Täyttä varmuutta siitä ei ole, mutta se kuitenkin tiedetään, että perheen koti ja Zefaniaksen nahkurinverstas sijaitsivat samaisen järven rannalla. Talon lähellä oli mänty, jota kutsuttiin Karvarin männyksi.

Perheen vanhimmasta tyttärestä tuli kotiäiti Siiri Oulasmaa. Hän toimi myös Suomen pienviljelijäin puolueen kansanedustajana 1933-36. Pienimmästä tyttärestä tuli toimittaja Eira Nurminen, joka 1961 sai ensimmäisenä naisena Suomen Journalistiliiton ansiomerkin.

Kerttu-tytöstä tuli kotiäiti, myöhemmin vanhainkodin yöhoitaja ja minun rakas isoäitini.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti