tiistai 14. lokakuuta 2014

Kuninkaaksi kasvatettu

Kotikaupunkini Turunkin historiaan liittyvästä kiehtovasta hahmosta, kuningas Eerik XIV:stä, on syyskuussa julkaistu uusi elämäkerta. Sen on kirjoittanut ruotsalainen historioitsija Herman Lindqvist.

Erik XIV; Prakt - Drömmar - Mörker kertoo Eerikistä asioita, joista emme yleensä ole pahemmin kuulleet. Vai onko täällä joku, jolle eivät hänestä tulisi ensimmäiseksi mieleen riidat Juhana-veljen kanssa ja mielenterveysongelmat? Toki nuokin asiat käsitellään kirjassa perusteellisesti, mutta teos on kokonaisuutena paljon monipuolisempi ja sen näkökulma laajempi.

Kirjan perusteella rakentuu kuva, jonka mukaan Eerik oli monitaitoinen ja lahjakas, hyvän klassisen koulutuksen saanut, muotitietoinen, paljon lukenut, kielitaitoinen mies - siis vieläkin mielenkiintoisempi ja monimutkaisempi henkilö kuin olemme tottuneet ajattelemaan. Kirja on myös kunnianpalautus Eerikille, jonka henkilöhistoriaa on vuosisadat kirjoitettu hänen aikalaisvihollistensa näkökulmasta.

Herman Lindqvist kirjoittaa eloisasti ja asiantuntevasti myös Eerikin lähellä vaikuttaneista ihmisistä, heidän taustoistaan ja motiiveistaan. Vaasa-suvun jäsenten ja Ruotsin aatelissukujen elämänkuvioista pystyisi helposti rakentamaan loisteliaan pohjoismaisen version Game of Thronesista. (Lisäys: seuraavana päivänä tämän pikkujutun postittamisen jälkeen sain tietää, että Tukholman Livrustkammarenissa on parhaillaan juuri tätä aihepiiriä käsittelevä pukunäyttely!)

Herman Lindqvist: Erik XIV; Prakt - Drömmar - Mörker. Albert Bonniers Förlag 2014.
Kuva kirjan kannesta: albertbonniersforlag.se

Eerik maalautti tämän muotokuvansa Englannin kuningatar Elisabetia varten, jota oli kosiskellut. Kuninkaalla on huippumuodikas asu ruusunpunaisine silkkisukkineen. Muotokuvan maalasi Steven van der Meulen vuonna 1561. Se on Ruotsin kansallismuseon kokoelmissa. Kuva: Wikimedia Commons.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti