tiistai 21. lokakuuta 2014

Kristianin ruusulinnaRosenborgin linna oli loppukesän Kööpenhaminan-matkamme kohokohtia. Kristian IV:n 1600-luvun alussa rakennuttama renessanssityylinen linna sijaitsee kauniin Kongens Have -puiston kupeessa. Puistokin on Kristianin perustama.

Olimme tarkoituksella majoittuneet "Kuninkaan puutarhan" vieressä sijaitsevaan hotelliin, joten linnan ulkomuotoa ja ympäristöä tuli muutaman päivän lomamme aikana ihasteltua useampaan kertaan.

Nykyään museona toimivan linnan sisustus ja esinekokoelmat ovat uuvuttavan runsaita ja hienoja. Jos aikaa on, suosittelen linnasta kiinnostuneita käymään siellä useampana päivänä, sillä aarteiston kaikkea antia on vaikea hahmottaa yhden vierailun aikana.

Mielenkiintoisimpia ja myös parhaiten alkuperäisessä asussaan säilyneitä tiloja linnassa on Talvisali, jonka paneloidut seinät ovat täynnä alankomaalaisia 1600-luvun maalauksia: maisemia, näkymiä sotatantereilta, kohtauksia arkielämästä. Suurin osa maalauksista on tuntemattomien taiteilijoiden teoksia, osa on tunnistettu esimerkiksi Pieter Snayersin ja Louis de Caulleryn töiksi.

Pitkän juhlasalin hopeisia huonekaluja.

Hopealeijonat vartioivat valtaistuimia Pitkässä juhlasalissa.
Talvisalia vastapäätä, pitkän käytävän toisessa päässä olevassa salissa huomasimme seinässä pienen, pyöreän aukon. Se osoittautui seinän sisällä kulkevan "puheputken" toiseksi pääksi. Museovalvojan kertoman mukaan kuningas ja kuningatar kommunikoivat keskenään putken avulla oleskellessaan linnan eri osissa kaukana toisistaan. Putki kulkee Talvisaliin, sen yläpuolella olevaan huoneeseen ja viinikellariin.

Rosenborgin pohjakerroksessa on kuninkaallinen aarrekammio, joka avattiin 1975. Kimaltelevia tai muutoin kauniita ja jännittäviä esineitä aina rakastaneelle käynti siellä on kuin retki ihmemaahan.

Museokaupasta tarttui mukaan kaksi kirjaa, Kings and Queens of Denmark ja Rosenborg. Molemmat ovat täynnä asiaa ja upeasti kuvitettuja, kerrassaan viihdyttäviä tietopaketteja.

Kaikki tämän jutun kuvat on ottanut Jouni Perhovaara.

Kuningattaren ja kuningas Kristian V:n kruunut.

Abraham Lincoln lahjoitti nämä Colt-revolverit Tanskan kuningas Frederik VII:lle.

Kongens Have on suosittu vapaa-ajanviettopaikka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti